E481 - Natriumstearoyl-2-lactylaat

Additief: E481 - Natriumstearoyl-2-lactylaat

Functies: Emulgator, Stabilisator

Natriumstearoyllactylaat -E481- is het natriumzout van stearoylmelkzuur, afgeleid van melkzuur en stearinezuur. Dit vetzuur kan zowel van dierlijke als plantaardige oorsprong zijn. Het is geen natuurlijk voorkomende stof. - Wikipedia

Risico van overmatig gebruik

EFSA evaluatie: Scientific Opinion on the re-evaluation of sodium stearoyl-2-lactylate -E 481- and calcium stearoyl-2-lactylate -E 482- as food additives. (2013-05-13)

Hoog risico van overmatig gebruik
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat sommige bevolkingsgroepen een hoog risico lopen om te veel E481 - Natriumstearoyl-2-lactylaat te consumeren.

Je kan door de producten met het voedseladditief E481 - Natriumstearoyl-2-lactylaat bladeren om je blootstelling er aan te bepalen. Zie de lijst van producten met E481 - Natriumstearoyl-2-lactylaat hieronder.

  ZuigelingenPeutersKinderenAdolescentenVolwassenenOuderen
  <11 tot 23 tot 910 tot 1718 tot 6465+
De meeste mensen
(meer dan 50%)
 Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 50% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 50% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 50% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)  
Sommige mensen
(meer dan 5%)
 Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 5% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 5% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 5% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 5% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 5% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)

Risico van overschrijding van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) : Risico van overschrijding van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)

Namen: Stéaroyl-2-lactylate de sodium, Stéaryl de sodium lactylé, Oléyl de sodium lactylé