E507 - Zoutzuur

Additief: E507 - Zoutzuur

Zoutzuur -informeel: zoutgeest- is de benaming voor een waterige oplossing van het gas waterstofchloride. Het is een veelgebruikt reagens in de scheikunde; jaarlijks wordt ongeveer 20 miljoen ton zoutzuur geproduceerd. Zoutzuur is een sterk anorganisch zuur dat corrosief is. Zoutzuur werd in de tijd van de alchemie ook wel geest van zout -esprit de sel of acidum salis- genoemd, omdat het in zuivere vorm een gas is dat ontwijkt wanneer natriumchloride bewerkt wordt met een geconcentreerd sterk zuur als zwavelzuur. Gassen werden in de alchemie overigens vaker als geest beschreven -bijvoorbeeld spiritus-. - Wikipedia

Risico van overmatig gebruik

EFSA evaluatie: Re‐evaluation of hydrochloric acid -E 507-, potassium chloride -E 508-, calcium chloride -E 509- and magnesium chloride -E 511- as food additives (2019/07/06)

Matig risico van overmatig gebruik
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat sommige bevolkingsgroepen een matig risico lopen om te veel E507 - Zoutzuur te consumeren.

Je kan door de producten met het voedseladditief E507 - Zoutzuur bladeren om je blootstelling er aan te bepalen. Zie de lijst van producten met E507 - Zoutzuur hieronder.

  ZuigelingenPeutersKinderenAdolescentenVolwassenenOuderen
  <11 tot 23 tot 910 tot 1718 tot 6465+
De meeste mensen
(meer dan 50%)
      
Sommige mensen
(meer dan 5%)
 Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 5% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 5% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)Bevolkingsgroepen, waarvan meer dan 5% van de leden, meer consumeert dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)  

Risico van overschrijding van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) : Risico van overschrijding van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)