E951 - Aspartaam

Functies: Zoetstof

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 maal zo zoet is als suiker. Door deze grote zoetkracht en de lage energetische waarde voor het lichaam wordt het vooral gebruikt in zoete lightproducten als frisdranken. Aspartaam is een methylester van het dipeptide dat is opgebouwd uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. De zoetstof is de stereo-isomeer L-fenylalanine. De variant D-fenylalanine smaakt niet zoet, omdat het door zijn structuur niet kan binden aan de smaakpapillen voor zoetheid op de tong. Zowel asparaginezuur als fenylalanine komen normaal in onze voeding voor. Sinds de introductie van deze -kunstmatige- zoetstof begin jaren tachtig circuleren er negatieve berichten rondom de effecten op de gezondheid. De vele onderzoeken hebben geen schadelijke effecten kunnen aantonen. Aspartaam wordt in de EU en de VS toegelaten en veilig geacht. - Wikipedia

Risico van overmatig gebruik

EFSA evaluatie: Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame -E 951- as a food additive. (2013-12-10)

Geen of zeer laag risico van overmatig gebruik
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat er geen bevolkingsgroep is, waarvan meer dan 5% van de leden het risico loopt meer te consumeren dan de aanvaardbare dagelijkse inname van E951 - Aspartaam.

Je kan door de producten met het voedseladditief E951 - Aspartaam bladeren om je blootstelling er aan te bepalen. Zie de lijst van producten met E951 - Aspartaam hieronder.

Namen: Aspartame, APM, Aspartyl phenylalanine methyl ester, L-Aspartyl-L-phenylalaninemethyl ester

Permanente link naar deze resultaten, deelbaar via e-mail of de sociale media