NOVA-groepen voor voedselverwerking

Een classificatie in 4 groepen om de mate van verwerking van levensmiddelen te benadrukken

In het verslag "Het VN-Decennium van Nutrition, de NOVA-voedselclassificatie en de problemen met de ultralidatie" (pdf, pdf), pleiten Carlos Augusto Monteiro, Geoffrey Cannon, Jean-Claude Moubarac, Renata Bertazzi Levy, Maria Laura C. Louzada en Patrícia Constante Jaime voor de adoptie van een beoordelingssysteem van 1 tot 4 om de mate van bewerking van voedsel eenvoudig te vergelijken.

Nieuw onderzoek, van onderzoekers van Inserm, Inra en de Paris 13 University (Centre de recherche épidémiologie et statistique Sorbonne Paris Cité, équipe EREN), suggereren een verband tussen de nuttiging van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en een verhoogd risico op het ontwikkelen van een kanker.

Consumptie van ultra-verwerkte voedingsmiddelen en kankerrisico: resultaten van prospectief cohort NutriNet-Santé
Persbericht in het Frans: Consommation d'aliments ultra-transformés et risque de cancer

Sommige landen gebruiken de NOVA-groepen voor hun voedingsrichtlijnen of doelen, bijvoorbeeld:

Afhankelijk van de mate van bewerking krijgt een levensmiddel een NOVA-classificatie van 1 tot en met 4:


  • Groep 1 - Onverwerkte of minimaal verwerkte levensmiddelen
  • Groep 2 - Bewerkte ingrediënten
  • Groep 3 - Bewerkte levensmiddelen
  • Groep 4 - Ultra-bewerkte levensmiddelen en dranken

NOVA-Groep 1: Onverwerkt of minimaal verwerkt voedsel

Onbewerkte (of natuurlijke) voedingsmiddelen zijn eetbare delen van planten (zaden, vruchten, bladeren, stengels, wortels) of van dieren (spier, slachtafval, eieren, melk) en ook schimmels, algen en water, direct uit de natuur.

Minimaal bewerkt voedsel is natuurlijk voedsel veranderd door processen die niet-eetbare of ongewenste delen verwijderen, voedsel drogen, samenpersen, malen, breken, filteren, roosteren, koken, niet-alcoholisch vergisten, pasteuriseren, afkoelen, invriezen, verpakken en vacuüm verpakken. Deze processen zijn ontworpen om de natuurlijke voeding te bewaren, om ze voor opslag geschikt te maken of om ze veilig of eetbare of aangenamer te kunnen consumeren. Veel onbewerkt of minimaal bewerkte voeding wordt thuis en in restaurantkeukens bereid en gekookt in combinatie met bewerkte ingrediënten als gerecht of maaltijd.

NOVA-Groep 2: Berwerkte ingrediënten

Bewerkte ingrediënten, zoals oliën, boter, suiker en zout, zijn stoffen afgeleid van NOVA-Groep 1 levensmiddelen of uit de natuur gehaald door processen zoals persen, raffineren, vermalen en drogen. Het doel van dergelijke processen is om duurzame producten te maken, die geschikt zijn voor gebruik in huis en restaurant-keukens. Deze NOVA-Groep 2 levensmiddelen worden gebruikt samen met NOVA-Groep 1 levensmiddelen om gevarieerde, hand gemaakte maaltijden en gerechten, zoals stoofschotels, soepen en bouillons, salades, brood, confituur, drankjes en desserts te maken. De NOVA-Groep 2 levensmiddelen zijn niet bedoeld om op zichzelf geconsumeerd te worden en worden normaal gesproken alleen gebruikt in combinatie met NOVA-Groep 1 levensmiddelen om vers bereide drankjes, gerechten en maaltijden te bereiden.

NOVA-Groep 3: Bewerkte levensmiddelen

Bewerkte levensmiddelen, zoals ingemaakte groente, ingeblikte vis, vruchten op siroop, kaas en vers gebakken brood, zijn voornamelijk gemaakt door zout, olie, suiker of andere substanties van NOVA-Groep 2 aan Nova-Groep 1 levensmiddelen toe te voegen.

De processen omvatten verschillende bewarings- en kookmethoden en, in het geval van brood en kaas, niet-alcoholische gisting. De meeste bewerkte voedingsmiddelen hebben twee of drie ingrediënten en zijn herkenbaar als aangepaste versies van NOVA-Groep 1levensmiddelen. De NOVA-Groep 3 levensmiddelen zijn op zichzelf consumeerbaar, of, meer gebruikelijk, in combinatie met andere levensmiddelen. Het doel van de verwerking voor NOVA-Groep 3 levensmiddelen is de duurzaamheid van NOVA-Groep 1 levensmiddelen te verhogen, te wijzigen of te de zintuigelijke kwaliteit te verbeteren.

NOVA-Groep 4: Ultra-verwerkte voedingsmiddelen

Ultra-bewerkte levensmiddelen, zoals frisdranken, zoete of hartige verpakte snacks, gereconstitueerde vleesproducten en vooraf bereide diepvriesgerechten, zijn geen gewijzigd voedsel maar bereidingen die grotendeels of geheel zijn gemaakt van stoffen afgeleid van levensmiddelen en additieven, met weinig, of geen intacte, NOVA-Groep 1 levensmiddelen.

Deze bereidingen bevatten meestal die NOVA-Groep 2 levensmiddelen, zoals suikers, oliën, vetten of zout. Maar ultra-bewerkte levensmiddelen bevatten ook andere energiebronnen en voedingsstoffen die normaal niet bij voedselbereiding, thuis of restaurant, worden gebruikt. Sommige van deze ingrediënten zijn direct geëxtraheerd van levensmiddelen, zoals caseïne, lactose, wei en gluten.

Velen zijn afgeleid van verdere verwerking van levensmiddelen bestanddelen, zoals gehydrogeneerde en omgeësterde oliën, gehydrolyseerde eiwitten, soja-eiwitisolaat, maltodextrine, invertsuiker en high-fructose maïssiroop.

Additieven in ultra-bewerkte levensmiddelen bevatten ook ingrediënten, die gebruikt zijn voor NOVA-Groep 2 levensmiddelen, zoals conserveermiddelen, antioxidanten en stabilisatoren. Additieven die alleen in ultra-bewerkte producten worden aangetroffen, zijn die welke worden gebruikt voor het imiteren of verbeteren van de sensorische eigenschappen van levensmiddelen of om onsmakelijke aspecten van het eindproduct te verhullen. Deze additieven omvatten kleurstoffen en andere kleurenmiddelen, kleurstabilisatoren, aroma's, smaakversterkers, zoetstoffen (anders dan suiker). En hulpmiddelen voor de industriële verwerking, zoals carbonatatie-, verstevigings, bulking-, anti-bulking-, ontschuimings-, antiklonter-, glans-, emulgatie-, sequestreer- en bevochtigingsmiddelen.

Een veelheid van opeenvolgende processen is nodig om grote hoeveelheid ingrediënten te combineren en het eindproduct te creëren (vandaar ultra-bewerkt). De processen omvatten verscheidene zonder thuiskeuken equivalent, zoals hydrogenering, hydrolyse, extrusie, vorming, en frituurvoorbehandeling.

Het algemene doel van ultra-processen is het creëren van merkproducten, die handige (duurzaam, gebruiksklaar), aantrekkelijke (hyper-verteerbaar) en zeer winstgevende (goedkope ingrediënten) levensmiddelen zijn, die alle andere NOVA-groepen kunnen vervangen. Ultra-bewerkte levensmiddelen zijn meestal aantrekkelijk verpakt en worden intensief op de markt gebracht.

Nutri-Score op de Open Food Facts app

Bekijk de NOVA-groep met de Open Food Facts App!

Installeer de Open Food Facts app

Download de gratis Open Food Facts-app om voedingsmiddelen te scannen door de NOVA-groep voor ultraverwerkte voedingsmiddelen, hun Nutri-Score voedingswaarde, allergenenwaarschuwingen en voedseladditieven te ontcijferen!

Beschikbaar op de App Store Beschikbaar op Google Play Windows Phone Store Android APK

Je kan ook makkelijk producten aan Open Food Facts toevoegen en zo iedereen helpen met betere voeding en gezondheid. Bedankt!

De Nova-score op Open Food Facts

De formule om de Nova-score te berekenen is gepubliceerd in het NOVA. The star shines bright artikel gepubliceerd in World Nutrition Volume 7, Nummer 1 - 3, januari - maart 2016

Houd er rekening mee dat dit nog steeds experimenteel is, omdat meertalige taxonomisatie van ingrediënten nog in ontwikkeling is op Open Food Facts.

De aanpak om de Nova-groep te bepalen

We beginnen met het toewijzen aan Nova-groep 1

Eerst proberen we om bewerkte ingrediënten van Nova-groep 2 te identificeren

Ingrediënten en categorieën die verband houden met Nova-groep 3 worden niet toegepast op voedingsmiddelen die zijn geïdentificeerd als Nova-groep 2

Ingrediënten en categorieën, die alleen te vinden zijn in Nova-groep 4

Ja kunt ons helpen de Nova-groepen voor meer producten te bepalen door de ingrediënten en de productcategorieën in te vullen.