Vergelijk de gezondheidsscore van levensmiddelen met Nutri-Score!

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score

Nutri-Score is een logo dat de gezondheidsscore van levensmiddelen laat zien met een beoordeling van A tot en met E. Met Nutri-Score kunnen levensmiddelen makkelijk en vlug vergeleken worden. Met de Nutri-Score kunnen producten gemakkelijk en snel vergeleken worden.

Nutri-Score in België

Nutri-Score beoordeling op de voorkant van een pak ontbijtgranen in een Delhaize-winkel in België (mei 2019)

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

Een Nutri-Score beoordeling wordt bepaald door de hoeveelheid gezonde en ongezonde voedingswaarden:

Negatieve bijdrage: energie, verzadigde vetten, suiker, zout (hoge waarden worden gezien als ongezond)

Positieve punten: de verhouding van fruit, groenten, noten, koolzaad-, olijf- en notenolie, vezels en proteïnen (hoge waarden worden als goed voor de gezondheid beschouwd).

De gedetailleerde Nutri-Score formule is openbaar beschikbaar op de website Santé Publique France.

Hoe zie ik de Nutri-Score van levensmiddelen?

De Nutri-Score wordt momenteel slechts in een beperkt aantal landen en voor een klein aantal merken op een product afgedrukt, maar wordt al sinds 2014 door Open Food Facts berekend voor alle levensmiddelen!

Je kan de Nutri-Score van levensmiddelen bekijken dankzij Open Food Facts met de iPhone of Android app en op de Open Food Facts website. Wanneer een levensmiddel nog niet in Open Food Facts staat dan kun je deze eenvoudig toevoegen. Na het selecteren van een categorie wordt de Nutri-Score berekend en direct getoond.

Wie heeft Nutri-Score gemaakt?

Nutri-Score is voorgesteld door EREN, een Franse universitaire voedingsonderzoeksgroep, geleud door Professor Serge Hercberg. Het is gebaseerd of de voedingsscore ontwikkeld door de Food Standards Agency in her Verenigd Koninkrijk.

De Nutri-Score wordt gepresenteerd in het rapport "Proposals for a new impetus to the French public health nutrition policy in the framework of the National Health Strategy" (pdf). Professor Serge Hercberg pleit voor de invoering van een systeem van cijfers van A tot E op de productvoorkant om de gezondheisscore van levensmiddelen gemakkelijk te kunnen vergelijken.

Landen die Nutri-Score hebben ingevoerd?

Nutri-Score is in 2016 in Frankrijk ingevoerd, in België en Spanje in 2018. Sommige producenten in Duitsland gebruiken ook de Nutri-Score. Nutri-Score is optioneel in deze landen, maar een groeiende groep levensmiddelenproducenten zetten het op hun producten:

Ook in andere landen, zoals Mexico, wordt de Nutri-Score aanpak onderzocht.

De #PRONUTRISCORE-petitie: op weg naar 1 miljoen consumenten handtekeningen uit de hele EU

UFC-Que Choisir (Frankrijk), Test-Achat (België), VZBV (Duitsland), Consumentenbond (Nederland), OCU (Spanje), Federajca Konsumentow (Polen) en EKPIZO (Griekenland), leden van het Europees Bureau voor consumentenverenigingen (BEUC) werken samen om de EU-commissie te vragen Nutri-Score verplicht te maken voor levensmiddelen.

We vragen de Europese Commissie om een vereenvoudigde 'Nutri-Score'-etikettering verplicht te stellen voor levensmiddelen, om te garanderen dat consumenten hoogwaardige voedingsinformatie krijgen en hun gezondheid kunnen beschermen.

  1. Maak voedingswaarde-etikettering beter leesbaar en begrijpbaar, zodat de gezondheidsscore van een levensmiddel in één oogopslag duidelijk is, gezien de diversiteit van het productaanbod;
  2. Neem maatregelen op het gebied van volksgezondheid om professionals aan te moedigen de samenstelling van hun producten te verbeteren;
  3. Harmoniseer de voedingswaarde-informatie op Europees niveau door één enkel officieel etiketteringssysteem in te voeren, waarmee een einde wordt gemaakt aan de verwarring die Europese consumenten ondervinden wanneer zij worden geconfronteerd met de overvloed aan bestaande logo's.

Dankwoord

We willen professor Serge Hercberg en dr. Chantal Julia van het onderzoeksteam in Nutritional Epidemiology (EREN) van de Paris 13 Universiteit / Avicenne Hospital bedanken voor hun hulp en de gegevens die ze met ons hebben gedeeld om de Nutri-Score en de Nutri-Score te berekenen.

Meer informatie over de Nutri-Score